tirsdag 1. november 2022

Manglende rutehefter i Trondheim

 

Manglende rutehefter i Atb.

At de fylkeskommunale selskapene kutter ut trykking av rutehefter er ikke noe nytt, selskapet Fram som betjener deler av Møre har faset ut dette tilbudet til passasjerene for flere år siden, og Ruter i Oslo har ikke trykket hefter på mange år. Jeg har også sett at i feks Molde by, eller på Sunndalsøra er ruteoversikten fjernet på holdeplassene, en del av disse har digitale skjermer som erstatter heftet, men disse viser bare de nærmeste avgangene. Mange holdeplasser har ikke informasjon i det hele tatt, og henviser de reisende til sine smarttelefoner, eller alternativt dra hjem og slå opp på sin pc. Nå har Atb med sitt store nedslagsfelt i Trøndelag slått seg på samme trenden. Sommerruter ble ikke produsert i år, og de har ingen planer om å trykke for høsten, heller ikke for sjåførene.

Det er mulig politikere i fylket og i Atb synes dette er utrolig greit og fantastisk for publikum. Rutene endres jo fortere enn folk bytter truser og skjorter, så det blir umulig å følge opp med en trykksak, og da blir digitale plattformer det eneste riktige. Men det forutsetter en ting: at alle driver rundt med en smarttelefon foran nesa, eller har en pc og en skriver tilgjengelig hjemme. Ifølge artikler i massemedia er det et anslag på bortimot en halv million innbyggere i dette landet som ikke behersker digitale media i full skala, flere hundre tusen kan rett og slett ikke slå opp et nettsted på en pc eller skrive ut noe, og en del har ennå ikke anskaffet seg en smartelefon og eier bare en tastetelefon. Det at politikere og Atb ikke tar innover seg dette faktum er en ting, det verste er den forakten som vises overfor de som ikke følger opp den såkalte digitale revolusjon. For en pc og en skriver skal alle ha, ikke sant? Alle må på død og liv ha en smarttelefon, ikke sant? Nærmere himmelen kommer du ikke, skal vi tro de som presser all dette digitale overgrepet nedover ørene på folk. Unge som gamle, blinde som uføre, eller de som har et handicap som gjør at de ikke behersker dette digitale tilbudet til fulle. Gamlemor på nitti kan ikke drive på med denne digitale revolusjonen i den grad mange av oss kan, det må alle forstå.

Jeg tror heller fylkespolitikere må på banen og gå i seg sjøl. Her må det styring til. Man er ikke nødt til å endre rutetilbud og komme opp med nye ruter flere ganger i året, det må da kunne gå an å lage et grunntilbud som kan gjelde ett år i gangen, så det blir håndterbart for vanlige folk å følge med i et enkelt rutehefte. Dette heftet kan produseres i en langt enklere form enn vi har sett fra Atb, legger man godviljen til behøver man ikke trykke ei svær bok som viser absolutt alle tidspunkt for passeringer, en enklere versjon med avganger fra endeholdeplass og ankomst lik de eksemplarer man hadde i Trondheim da TT AS regjerte, eller som Atb trykket i starten av anbudet i 2010 skulle ikke være umulig i 2022. En annen sak er turistene i denne byen som henvises til å laste ned en app, eller spørre en sjåfør. Og hva skal sjåføren svare? Jo, han må bruke sin egen private smarttelefon for å slå opp korrekt informasjon til publikum. Nettbrettet er jo ubrukelig ute på rutenettet, der er det ikke dekning. Hvor mye enklere hadde det ikke vært om sjåføren kunne slått opp i et håndterbart rutehefte for å gi informasjon? Det er jo ikke bare Vy sitt rutenett man skal prøve å opplyse om, men også de andre byrutene som Tide trafikkerer. Er du norsk finner du det du trenger på nettstedet som Atb har, det er ikke det dette handler om. Du slår opp de rutene du vil, og kan skrive dem ut. Bykartet ligger der. Du kjøper billett via en app eller sender en sms. Etterhvert får du betalt på bussen igjen når de endelig kan få opp å gå et hittil ubrukelig nytt billettsystem som vi sjåfører er dømt til å teste ut i Trondheim. Jeg tenker på alle de som ikke behersker dette digitale verdensrom ennå. Det er faktisk noen hundre tusen som ikke er der. Det norske samfunn er så breddfull av penger på bok at vi må kunne ta oss råd til å få med oss de som ikke er født med eller vokst opp med en smarttelefon og en pc. Det hadde vært enkelt for folk flest. Det hadde også vært enklere for en sjåfør å bla opp i en enkel trykksak for å rettlede publikum på en god og rask måte, det er ikke bare trondhjemmere vi må håndtere, vi har alle slags folk og nasjonaliteter i bussen vi, som har sine ulike reisemål rundt om. Det er vel derfor vi er der, vi er førstelinja som publikum møter, og de forlanger at vi kan faget vårt, og hjelpe dem frem til målet. Vi er i en kollektivbransje som blir mer og mer viktig for de reisende framover. Gi oss og dem det enkle verktøyet vi trenger for en enklere hverdag, nemlig et rutehefte!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar