mandag 27. juni 2011

GarasjeanleggSorgenfri.
Da har undertegnede vært på taket av Philipsbygget og tatt seg den frihet å fotografere utsikten mot bussanlegget Sorgenfri. Selve motivet er interessant når man sammenligner dette med et bilde jeg sitter med fra tidlig syttitall, tatt fra akkurat samme sted.
Bildet finnes i boka: Kollektivtrafikken i Trondheim gjennom 75 år, 1901-1976
Denne jubileumsboka ble utgitt da Trondheim Trafikkselskap feiret sine 75 år, og er et godt dokument for utviklingen i Trondheim fram til da, og trikken har fått en fremtredende plass i boka, sentral som den er i byhistorien.
Men det var Sorgenfri. Jeg får ikke gjengitt det gamle bildet på en bra måte, men prøver likevel. Kvaliteten er ikke enkel å få til med et direkte bilde fra boka, desto bedre ble kvaliteten på det nye bildet jeg tok. Vårt anlegg tar nok en del plass, fordelen er jo den beliggenheten anlegget har i forhold til inn-utkjøring garasjeanlegg.
Et lite blikk fra historikken med anlegget Sorgenfri er at direktør Arne Watle er sentral. Han ble tilsatt som disponent i daværende AS Trondheim Bilruter i 1951, med 17 nedslitte busser, nedslitt garasjeanlegg og dårlige kontorforhold. Watle fikk reist det nye administrasjonsbygget med verksted på Sorgenfri, og ble innviet i 1960.
Dette ble berømmet som et bygg i særklasse, og verksted, vaske og smørehall var regnet som avansert etter sin tid og ble en modell for andre kollektivselskaper.
Anlegget hadde i jubileumsåret en anslått verdi på 115 mill.kroner inkludert vognmatriell.
Løsningen med dette anlegget sentralt plassert på Sorgenfri var og er miljøvennlig når man regner tomkjøring til og fra endeholdeplasser, sett i forhold til det opplegget det nå legges opp til, med to store garasjeanlegg lokalisert til hver sin ende i Trondheim.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar