onsdag 23. januar 2013

Kunnskap er viktig!


Sjåføropplæring.
Den siste uka har jeg vært på kurs. Nytt direktiv må vite, fra EU. Pussig det der, vi er ikke medlem, men samma pokkern må vi innføre disse direktivene, enten vi vil eller ikke. Dette reguleres igjennom EØS så da så. Yrkesbevis, for å få kjøre andre mennesker mot vederlag. Hvert femte år skal dette yrkesbeviset oppgraderes med en ukes kurs.
Og kurs ble det. Intenst til og med. Og la det være sagt med en gang, det er ingen verdensmester som skriver ned dette, men en vanlig sjåfør som sitter midt i trafikken daglig. Likevel oppdager man hvor mye man kan hente fra gode forelesere.
For å si det sånn: Det var mange tema vi var innom, regler, bestemmelser og påfyll av ting som man hadde glemt for lenge siden. De nye lettkjettingene for eksempel. Ny type stramming. Hvordan feste en rullestol der det er påkrevd er et annet eksempel. Hvordan slukke et branntilløp mest effektivt er et tredje. For ikke å snakke om førstehjelp. I det hele tatt en bratt og heftig læringskurve som varte hele uka.
Bedre forelesere skal vi lete lenge etter. Og de hadde fokus akkurat på det vi trengte oppdatering på. Mye nyttig stoff som gjorde oss vårt ansvar bevisst. Vi er jo ansvaret bevisst hver dag, det er ikke det, men dette fikk oss til å tenke enda mer på ting som kan gå galt, og dermed var sikkert hensikten oppnådd.
Her er vi inne på noe viktig. Vårt ansvar som sjåfør bak rattet er så mye større enn det å kjøre bussen fra den ene enden av byen til den andre. Det er noen som følger med på lasset. Skolebarn i 6-årsalderen, usikker og dønn avhengig av en stødig sjåfør som vet hva han driver med, og som foreldrene stoler på.  Eller et gammelt menneske som er avhengig av en fast behandling og oppfølging fra en helseinstitusjon, og stoler på at sjåføren vet hva han må gjøre hvis ting går skeis. Et anfall av et eller annet slag som gjør at det må gripes inn.
For ikke å snakke om trafikkuhell, påkjørsler, eller at en fotgjenger faller om på gata. Resolutt inngripen fra en våken sjåfør i en slik situasjon kan bety forskjellen på liv eller død i verste fall.
Midt oppi dette skal turen kjøres etter fastsatt ruteplan, en skal gi opplysninger til publikum om andre avganger dit vedkommende skal, bussen skal håndteres på all slags føre og alle grupper av reisende skal få den service AtB lover de skal få.
For det lover AtB nemlig i sin reklame. Bare bla deg inn i rutehefte så ser du hvor omfattende serviceløftet er. I tillegg har også arbeidsgiver noen ønsker om hvordan du gjør jobben din. For ikke å snakke om kjøre og hviletid, arbeidsmiljølovens bestemmelser, vegtrafikkloven, også videre i det uendelige. Du som sjåfør har egentlig et enormt ansvar.  Ikke rart man trenger kurs.
Det er da jeg tenker rekruttering. Er det noen der ute som tar over etter oss gamlekara? Hallo?? Er det noen der? Gi lyd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar