søndag 21. oktober 2012

Utroping av holdeplasser.


Automatisk utroperanlegg.
Bussene i Trondheim fikk en storsatsning på automatisk opproping av holdeplasser da anbudene i fylket kom i gang, og etter det jeg har hørt ble kostnaden for systemet Road Runner, eller SISST, sanntidssystem levert av Swarco, på 55 millioner. En stor gevinst for sjåførene, som endelig skulle få en arbeidsdag der en kunne konsentrere seg mer om trafikksikkerhet og selve busskjøringa som sannelig er krevende nok i Trondheim.
Regner med at det ligger noen garantier i dette innkjøpet, som selvfølgelig også ble lagt ut på anbud, garantier som skal sikre at systemet virkelig fungerer etter hensikten. Regner med at det også ligger en del føringer på oppfølging og et visst vedlikehold, for det er et komplisert system som blant annet er avhengig av et stabilt GPS-system.
Etter en prøveperiode som egentlig skulle være fullført våren 2011 har dette systemet vært litt av og på hele tiden frem til nå. I store perioder har det virket som forutsatt det siste året, men for en måned siden skulle det iverksettes en oppgradering og justering, som skulle ta noen dager.
Det tok mer enn noen dager, og sist søndag tok det helt av, la du inn vognløpet for aktuell rute ble det lest opp holdeplasser på en helt annen linje, samt at ustabiliteten var påtrengende, slik det har vært den siste måneden. Tre-fire holdeplasser ble annonsert, så gikk hele skiten i hvilemodus med melding om at den var utilgjengelig i lengre perioder. Så kom det noen riktige holdeplasser, så gikk det i stå igjen.
Det er egentlig utrolig at det tillates at et innkjøpt system som dette skal være så ustabilt og utilskrekkelig over en lang periode slik som det er blitt. Selvfølgelig må man akseptere en prøvetid, men dette går jo over alle grenser. Ifølge reaksjoner fra publikum som vi er i kontakt med daglig har det hele tiden siden oppstart vinteren 2010-11 vært klaget på feil opplysninger som kommer opp på skjermene rundt om i byen, hele SISST-systemet inneholder jo også kommunikasjon med skjermene til opplysning for publikum som står og venter rundt om på holdeplassene i sentrumsområdet.
På fredag 19.oktober gikk jeg av vakt uten at SISST virket som forutsatt. I skrivende stund vet jeg ikke om systemet endelig er oppe og går.
Hadde dette vært en privatperson som hadde kjøpt en bil med slike mangler hadde kjøpet vært opphevet for lenge siden, og det er vel det som skulle vært gjort her også. Hvor lenge skal de få holde på? Fordi om det er et anbud må det vel være visse krav til den som vinner anbudet? Men det krever at noen som har ansvaret setter ned foten.
Det var vel fylkesskommunen som vedtok dette. AtB har vel ansvaret for å effektuere vedtakene, og skal følge opp innkjøpene, er det ikke?Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar